4 syytä miksi selkää pitäisi liikuttaa?

Mä teen vielä tän...png

Istun koneella jo kolmatta tuntia putkeen. Paikkoja jumittaa ja niskoja polttaa. Pitäisi nousta ylös, mutta kun vielä olisi yksi duunijuttu tehtävänä. Päivän päätteeksi huomaan olleeni koko päivän koneella ilman taukoa ja mietin: "No, mutta myöhemmin kotona sitten". Illalla sammuttaessani lukuvaloa muistan, että taas jäi jumpat ja venyttelyt tekemättä. Koska olen liian väsynyt, en jaksa nousta sängystä ylös jumppaamaan. Ehkä huomenna sitten.

Kaikki olemme ihan varmasti kuulleet, että olisi hyvä liikuttaa vartaloa ja selkärankaa päivittäin. Harvoin kukaan kuitenkaan kertoo miksi. Alla neljä tärkeää syytä siitä miksi olisi hyvä käydä selän liikeratoja läpi päivittäin.

 

1. AUTTAA VÄLTTÄMÄÄN LIIALLISTA "HAPOKKUUTTA"

Jos istut pitkään koneella, ajat autoa tai röhnotät sohvalla, jännityksessä olevien lihasten ja kudosten neste esimerkiksi niska–hartia–alueella saattaa vähentyä ja työntyä pois. Tämä johtaa siihen, että lihaksista tulee kuivempia ja niiden pH tippuu eli lihaksesi menevät ns. hapoille. Tämä kudosten liiallinen happamuus lisää vaarasta ilmoittavien hermojen toimintaa ja altistaa mm. jäykkyyden tunteelle ja kehosta tulevalle stressireaktiolle sekä kivulle. Mikäli kudosten happamuus ja siitä johtuva ärsytyksen tunne nousee liian korkeaksi, voi olla vaikea mm. keskittyä työhön. Yksinkertainen ratkaisu liiallisen happamuuden välltämiseksi on saada lihakset liikkeelle ja niiden aineenvaihdunta normaalille tasolle - eli liikkua. 

 

 

2. PITÄÄ "HERMOGEELIN" JUOKSEVANA

Hermojemme sisällä liikkuu geelimäistä ainetta nimeltä aksoplasma. Tämä ainakin viisi kertaa vettä sakeampi aine on tiksotrooppista eli se on jäykempää, jos se ei liiku, mutta muuttuu notkeammaksi liikuteltaessa. Vartalon liikuttelu auttaa pitämään aksoplasman notkeana ja viestejä kulkemaan hermossa normaalisti. Liike auttaa myös hermojen verenkiertoa. Mikäli emme liiku, jäykistyy geeli kuin hunaja. Harrastukset kuten jooga, taiji, tanssi tai mikä tahansa laji missä koko vartalosi liikkuu monipuolisesti auttaa aksoplasman juoksevuutta. Tämä on tärkeää etenkin diabetespotilaille, joilla aksoplasma on "jäykempää" kuin ei diabeetikoilla.  

 

 

3. AUTTAA VOITELUSSA

Koko kehomme tarvitsee luistoa. Tarvitsemme luistoa taataksemme hyvin toimivat lihakset, jänteet ja nivelet. Myös keuhkomme ja silmät tarvitsevat voitelua. Ja ilman voitelua seksikin olisi aika hankalaa. Iso osa kehon voiteluominaisuudesta syntyy aineen nimeltä lubricin vaikutuksesta. Lubricinin määrä ja laatu lisääntyvät liikkeen avulla, mutta voivat vähentyä stressin ja tulehduksen vaikutuksesta. Eli ei ole mikään ihme, jos stressin aikana paikat alkavat tuntumaan kankeille. Nivelten voiteluainetta voit lisätä terveellisellä liikunnalla. Mielenkiintoista on, että mahdollisesti myös kylmäpuristettu oliiviöljy yhdessä kevyen liikunnan kanssa voi auttaa voitelun parantamisessa.

 

 

4. PARANTAA SELKÄYTIMEN RAVINNON SAANTIA    

Selän liikuttelu ja hyvä selän liikerata edistää selkäytimen verenkiertoa ja auttaa hermoston ravinnonsaannille tärkeää selkäydinnestettä liikkumaan paremmin. Liike mahdollisesti auttaa jopa työntämään tulehdustekijöitä ulos selkäytimestä. Tiesitkö, että pään ollessa taivutettuna eteenpäin on selkäydin noin 20% pidempi ja 30% ohuempi verrattuna pään taaksetaivutukseen. Kaikki taivutukset eteen, taakse, sivulle ja vartalon kierrot tekevät hyvää monin tavoin.

Näistä neljästä syystä puuttuu tietenkin yksi tärkeä asia eli se, että liikkeen ylläpito saa olon tuntumaan paljon paremmalle kuin jatkuva könöttäminen notredamenkellonsoittaja-asennossa tietokoneen edessä.

- Kristian, kiropraktikko

Liiku, Syö, Hymyile, Lepää - Toista!

Mikäli pidit tekstistä, olisi minulle tärkeää, jos voisit tykätä kirjoituksesta. Kiitos!                         © Kristian Ekström